Szóval, már többen is igényelték egy ilyen deck-leíró topic-ot. Mivel Tarntila a meta- és tournament deck-eket rakja ki, ezért én a fun-deck-ekről szeretnék írni egysmást. Feljön mindenkiben az a kérdés egyszer, hogy 'Miért pont fun-deck-et használjak, ha ott vannak a már többszázszor bizonyított deck-ek?". Nos, talán párszor azt is megtapasztaltuk, hogy a top-deck-ek nem adtak nekünk megfelelő izgalom-faktort, mivel monotonan raktuk lefele ugyanazokat a lapokat, és játszottuk ki újra és újra a BlackWhirlwind - Sirocco kombót. Talán kezdjük ott, hogy mi is az a Fun-Deck. Sokan mondogatják, hogy "nekem ez és ez a fun-deck-em, mert néhány lapot én tettem bele a teljes lecopy-zás mellett, és azok helyére jobbat is tudtam volna rakni". Elsőnek is szögezzük le, a Fun-Deck nem lehet copy-zott pakli, amit TCGPlayer-ről másoltunk A Fun-Deck-et saját magadnak kell megépítened kártyáról-kártyára, hogy amikor kisebb-nagyobb munka után működőképes lesz a pakli, felfedezd benne a saját ötleteidet, saját magadat. A Fun-Deck az a paklifajta, ami elsősorban nem a duel megnyerésére törekszik (jó, persze a működőképesség is egy cél), hanem hogy minél több örömet okozzon a duel, felismerd benne egyedi kreativitásodat, és fejleszd azt. A Fun-Deck-ek (kevés kivétellel), nem egyszerűen akarják megnyerni a duel-t, pl.: nem úgy teszik 0-ra az életpontokat, hogy minél nagyobb swarm-olással Field-Control-t nyerjen, hanem egy saját magának megteremtett mellékágon próbálja azt megtenni.
Ez így példa nélkül eléggé zavaros lehet, így felhoznám legelső alanyomat, az ABC sorban első Alien Deck-et. Az Alien Deck egy elég gyenge paklifajtának indult, kevés support-tal, és még kevesebb használható szörnnyel. Aztán a Synchro-k behozatala kicsit dobott rajtuk, több supportot, szörnyet kaptak, és egy Ace Monsternek felfogható Cosmic Fortress Gol'Gar-t:
Így picit dobott rajtuk, és mivel több cont-spell-t is hozott az újítás, ezért ezek imbázták ezt a lapot. A másik jó újítás hozzá, az Alien Ammonite:
Ezzel a kis motherfucker-rel, majdhogynem instant kihívhatjuk a Gol'Gar nevű anyahajót, ami valljuk be, picit használható. Ha Ammonite kezünnkben van, és nincs grave-ben egy Alien sem, akkor itt az ember... földönkívüli legjobb barátja, Alien Dog:
Igaz, hogy csak 3 csillagos, de nagyon használható, egy kisebb meglepetés-erő, ami még +2 A Counter-t is ad. És most térjünk ki az A-Counter-ekre. Mint említettem a legtöbb Fun-Deckek-nek van egy alternatív mellékútjuk, az Alien-eknek az A-Counter ez a kis segítség. Hogy mit kell tudni az A-Counterről? Számos Alien Support az A-Counter-re alapozza működőképességét, és a szörnyek többségén zárójelben le van írja egy phrase, miszerint, ha UFO-val harcol egy A-Counteres lény, az 300 ATK-ot veszít. Én személy szerint úgy tudom, hogy ahány ilyen 'zárójeles' Alien-ünk van a Field-en, annyiszor lép érvénybe ez az effect, szóval 2 esetén 600-at veszít, 3 esetén 900-at stb. Néhány használható lap, ami A-Counter-ekben forog:
Ez nagyon hasznos cont spell, minden körünk elején 1 A-Counterrel boldogíthatjuk ellenfelünket.
Ez sztem picit imba, mivel A-Counter-t az ellenfél szörnyei is kaphatnak, így -1 neki, +1 nekünk.
Ha szerencsénk van, ez egy Mirror Force erejével egyenlő...
Ez pedig egyfajta TT-ként is felfogható, hisz egy Alien áldozásával, az egész A-Counter nélküli monsterállományt kiírthatjuk, sőt a 3 körig az ellen minden megidézett szörnye kap 1-1 A-Counter-t.
Ez egyfajta tömeg Brain Control, csak a 'cost' hogy legyen egy Alien-ünk, ami a mi irányításunk alatt áll. A kör végi pusztulás miatt jó, ha a szörnyeket felhasznosítjuk Synchro-ra/Tribute-ra, vagy egyéb jó dolgokra.
Egyenlőre ennyi, de következő alkalommal, bővítem az Alien-ekről tudnivalókat, és talán egy új deck is terítékre kerül. Nah pacsi mindenkinek.
Folyt köv...